Palliatieve zorg

Telefonische consultatie

088-6051444

De telefonische consultatie wordt landelijk dekkend 24/7 aangeboden door meer dan 300 consulenten uit meer dan 30 consultatieteams. Er is nu één landelijk telefoonnummer (088-6051444) dat via de postcode van de consultvrager uitkomt bij een consultatieteam. U wordt verbonden met een specialist in de regio Haarlemmermeer.

Informatie voor verwijzers

Definitie palliatieve zorg

Palliatieve zorg is zorg die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten, die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Dit gebeurt door het voorkomen en verlichten van lijden, vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van problemen van fysieke, psychische, sociale en spirituele aard. Gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid heeft palliatieve zorg oog voor het behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden. (WHO 2020) Zie ook kwaliteitskader palliatieve zorg NL.

Palliatieve zorg heeft de volgende kenmerken:

  • de zorg kan gelijk met de ziektegerichte behandeling verleend worden
  • generalistische zorgverleners en waar nodig specialistische zorgverleners en vrijwilligers werken in nauw overleg en interactie met de patiënt en diens naasten samen als een multidisciplinair team
  • zorgprofessionals en vrijwilligers stemmen de behandeling af op door de patiënt gestelde waarden, wensen en behoeften
  • de centrale zorgprofessional coördineert de zorg zodat de continuïteit wordt geborgd
  • de wensen van de patiënt en diens naasten rond waardigheid worden gedurende het beloop van de ziekte of kwetsbaarheid, tijdens het stervensproces en na de dood erkend en gesteund

Regionale visie huisartsen
Uitgaande van de definitie van palliatieve zorg hebben de huisartsen uit de Haarlemmermeer in 2021 een gezamenlijke visie op de palliatieve zorg geformuleerd:

  • Palliatieve zorg is een belangrijk onderdeel van de huisartsengeneeskunde. Het is generalistische zorg. Huisartsen zijn deskundig op het gebied van palliatieve zorg in de thuissituatie.
  • Elke patiënt met een ingeschatte levensverwachting van <1 jaar wordt herkend als palliatieve patiënt, zodat proactieve-, persoonsgerichte zorg geboden kan worden.
  • Huisartsen hebben en houden de regie over palliatieve zorg in de thuissituatie. Als er vragen of problemen zijn kan de huisarts eenvoudig contact leggen met andere hulpverleners.
  • Vanuit zorg perspectiefoverzicht is belangrijk om overzicht te hebben van betrokken hulpverleners en behandelaars in de eerste- en de tweede lijn, waarbij elkaars expertise wordt benut.
  • De patiënt ervaart zijn of haar palliatieve zorg als een continuüm, waarbij deskundige hulpverleners samenwerken.

Markering

Om ervoor te zorgen dat de waarden, wensen en behoeften van de patiënt bekend zijn, is het van belang de start van de palliatieve fase, en daarmee van de palliatieve zorg, te markeren. Hiervoor stelt de behandelend arts zichzelf de zogenoemde surprise question: ‘Zou het mij verbazen als deze patiënt binnen een jaar zou overlijden?’ Als het de professional niet verbaast, is dat een signaal om bijtijds met de patiënt in gesprek te gaan over zijn vooruitzichten en wensen voor verdere behandeling, begeleiding en zorg.

Registratie palliatieve fase in het HIS

  • ICPC code palliatieve zorg A69.01
  • ICPC code gesprek levenseinde  / behandelwensen  A20 

https://ingesprek.pharos.nl/ 

PaTz groepen

Veel ongeneeslijk zieke patiënten brengen de meeste tijd van hun ziekte thuis door en hebben dan veelvuldig contact met hun eigen huisarts en/of (wijk) verpleegkundige.
De begeleiding van deze patiënten en hun naasten kan complex zijn vanwege ingewikkelde medische klachten, psychosociale problemen van patiënten, het organiseren van de zorg en het omgaan met / een plek geven van eigen emoties.

PaTz staat voor palliatieve thuiszorg
Huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg werken lokaal nauw samen in een PaTz groep. Samen brengen ze vroegtijdig patiënten in beeld en anticiperen op de zorgbehoefte van de patiënt. Met deze gezamenlijke aanpak neemt de kwaliteit en deskundigheid in de palliatieve zorg thuis toe. Meer informatie op de website van PaTz 

In de Haarlemmermeer zijn op dit moment vier PaTz-groepen actief: Badhoevedorp, Floriande, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Heeft u interesse om ook deel te nemen aan een PaTz-groep? Neem contact op met de Coördinator ouderenzorg.

PaTz Portal

De PaTz Portal faciliteert gestructureerd de PaTz bijeenkomst én bevordert het werken volgens PaTz voor, tijdens en na de bijeenkomsten. De deelnemers aan de PaTz groep melden patiënten in de laatste levensfase aan in het palliatief zorgregister en bespreken vervolgens deze personen tijdens de PaTz bijeenkomst.

Naast het faciliteren van de PaTz bijeenkomsten ondersteunt de Portal ook kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg in netwerkverband. De PaTz Portal voldoet aan de eisen van de AVG.

Aanvullende informatie

Palliatieve zorg migranten
Het aantal mensen met een migratieachtergrond dat zorg nodig heeft in de laatste levensfase groeit. Toch maken niet-westerse migranten minder gebruik van palliatieve zorg. De zorg is onbekend en sluit vaak niet aan bij hun wensen en verwachtingen. In veel culturen is het spreken over diagnose en prognose een taboe. De directe manier van spreken daarover in Nederland stuit dan op onbegrip. Zorgverleners zelf vinden bovendien dat zij niet altijd goed zijn toegerust om mensen met een migratieachtergrond passende zorg te geven. De films van Pharos maken het spreken over de laatste levensfase makkelijker, waardoor families in alle rust tot serieuze gesprekken komen. Ik wil erop inzetten dat zorgverleners die films standaard aanbieden, zodat niet-westerse migranten al vroeg over hun wensen voor de laatste fase gaan praten. Stel dat mensen de huisarts vragen hun vader niets over een ernstige diagnose te vertellen. Dan kan het antwoord zijn: kijkt u eerst eens rustig met de familie naar deze film. De voorlichtingsfilmpjes ‘In gesprek over leven en dood‘ zijn speciaal voor families met een migrantenachtergrond in het Arabisch, Chinees (Kantonees met ondertiteling in Mardarijn), Turks en Papiaments.

Handreiking palliatieve zorg aan mensen met een niet-westers achtergrond  (pdf NIVEL / IKNL / Pharos)

kwetsbare ouderen

Informatievideo’s over palliatieve zorg

Landelijk nummer bestaande consultatiedienst palliatieve zorg

 

Wat is palliatieve zorg?

Markering van de palliatieve fase

Delier in palliatieve fase

Wat is PaTz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.