Wijksamenwerking

Wijksamenwerkingsverbanden

In het werkgebied van Zorggroep Haarlemmermeer zijn zes wijksamenwerkingsverbanden (WSV’s) actief.
Klik op de pin voor informatie over het betreffende Wijksamenwerkingsverband.
(Op dit moment is de pagina van de WSV Hoofddorp-Centrum nog niet actief.)

Samenhangende Zorg en Ondersteuning op Wijkniveau

Zorggroep Haarlemmermeer maakt zich hard voor een goede ondersteuning van de aangesloten eerstelijns zorgprofessionals, ook door het organiseren en faciliteren van multidisciplinaire samenwerking tussen de eerstelijnsprofessionals onderling als ook met hun netwerkpartners in de wijk.

Wijksamenwerking helpt huisartsen en overige eerstelijnszorgprofessionals de groeiende en steeds complexer wordende zorgvraag beter te managen. Zodat ook in de toekomst goede zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijft.

Wijksamenwerking draagt bij aan:

1. Minder werkdruk voor de formele zorg: door samen te werken kunnen huisartsen en overige eerstelijnszorgprofessionals niet-medische problemen overdragen aan professionals uit sociaal domein en wijkverpleging. Dit verlicht de werklast.

2. Betere zorg en ondersteuning: door samenwerking tussen eerstelijnsprofessionals, wijkverpleging, sociaal domein en informele zorg krijgen bewoners zorg en ondersteuning op maat, afgestemd op hun medische en sociale behoeften.

3. Betere informele zorg en zelfredzaamheid: in samenwerking met elkaar kunnen eerstelijnsprofessionals, wijkverpleegkundigen en sociaal werk mantelzorgers ondersteunen en bijdragen aan de zelfredzaamheid van de patiënt. Zeker nu er grote personeelstekorten zijn, is een goed georganiseerde (samenwerking met) informele zorg van belang.

4. Vroegtijdiger signalering van problemen: mantelzorgers, wijkverpleegkundigen en sociaal werkers staan dicht bij de patiënt in hun dagelijkse leven en kunnen problemen vroegtijdig signaleren. Dit helpt huisarts en overige eerstelijnszorgprofessionals om op tijd in te grijpen, de medische zorg aan te passen en escalaties te voorkomen.

5. Efficiëntere zorgketen: door een betere afstemming tussen verschillende zorgverleners kan een dubbele inzet van zorg worden voorkómen.

Wijksamenwerking gaat over:

  • (domeinoverstijgende) multidisciplinaire samenwerking
  • een heldere verdeling van taken en verantwoordelijkheden op basis van expertise
  • laagdrempelige en efficiënte communicatie (eenvoudige en snelle communicatiemiddelen)
  • samenwerking met informele zorg (ondersteuning mantelzorgers, inzet vrijwilligers)
  • het gebruik van gedeelde digitale dossiers
  • aandacht voor een integrale aanpak van wijkspecifieke gezondheidsissues
  • bewonersbetrokkenheid

Het met elkaar afspraken maken over bovenstaande zaken gebeurt in de wijksamenwerkingsverbanden.

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.