Wat u moet weten over het gebruik van uw medische gegevens
Patiënten met een chronische ziekte en ouderen hebben vaak te maken met meerdere zorgverleners. Het is belangrijk dat deze zorgverleners hun zorg en behandeling op elkaar afstemmen. Door samen te werken zijn de zorgverleners in staat u de beste zorg op maat te geven.
Zorggroep
De samenwerking wordt vormgegeven in een zorggroep, waar huisartsenpraktijken en andere zorgverleners aan deelnemen. Met de deelnemende zorgverleners zijn afspraken gemaakt over de kwaliteit van de zorg. Voor het leveren van kwalitatief goede zorg is het noodzakelijk dat de zorgverleners kunnen beschikken over de gegevens die voor uw behandeling van belang zijn. U leest hieronder meer over het elektronisch gebruiken en uitwisselen van deze gegevens.
Privacy
Het verzamelen van gegevens moet altijd zorgvuldig gebeuren. In de Zorggroep wordt alles wat hiermee te maken heeft geregeld in overeenstemming met de geldende wetten en regels rondom privacy.
Meerdere zorgverleners
Het grootste deel van de behandeling en controle van uw (chronische) aandoening vindt plaats in de praktijk van uw huisarts. Uw huisarts kan een deel van de begeleiding en controle overdragen aan gespecialiseerde zorgverleners binnen de praktijk zoals assistentes, praktijkondersteuners en/of gespecialiseerde verpleegkundigen. Uw huisarts houdt wel altijd het
totaaloverzicht over uw gezondheid en blijft eindverantwoordelijk. Voor specifieke behandeling kan uw huisarts u doorverwijzen naar een zorgverlener buiten de huisartspraktijk zoals een diëtist, fysiotherapeut, podotherapeut of naar een specialist in het ziekenhuis. Bij de verwijzing worden medische gegevens gedeeld.
Verzamelen en gebruik van gegevens
1. Zorgverleners leggen allemaal gegevens over hun patiënten vast, dat zijn ze wettelijk verplicht. Dit doen zij in een elektronisch dossier. U kunt daarbij denken aan uw bloeddruk, gewicht, (verwijs)brieven of uitslagen van bloed- en röntgenonderzoek. Bij elkaar vormen deze gegevens een beschrijving van het verloop van een ziekte of behandeling.
Voor uw eigen behandeling: als de huisarts of praktijkondersteuner u doorverwijst naar een andere zorgverlener, is het belangrijk dat deze ook goed geïnformeerd is. Daarom deelt de huisarts/praktijkondersteuner gegevens. Alleen de betreffende zorgverlener kan de gegevens inzien en alleen die gegevens die noodzakelijk zijn voor de door hem/haar te geven behandeling. De verwijzingen verlopen via VIPLive.
2. Verzameling van gegevens per huisartsenpraktijk: de Zorggroep verzamelt geanonimiseerde gegevens van mensen met een chronische ziekte in de praktijk van uw huisarts. Deze gegevens worden door de Zorggroep gebruikt om te zien of de praktijk kwalitatief goede zorg verleent. De praktijk levert de gegevens ieder kwartaal aan via VIPLive.
3. Anonieme terugkoppeling naar ziektekostenverzekeraar: de ziektekostenverzekeraar heeft er vertrouwen in dat de Zorggroep de zorg aan mensen met een chronische ziekte goed regelt, maar wil dat wel kunnen toetsen. Om de verzekeraar een beeld te geven van de kwaliteit van de zorg, verstrekt de Zorggroep overzichten van de kwaliteit van de
geleverde zorg aan de verzekeraar. Deze overzichten zijn volledig anoniem. De zorgverzekeraar kan niet zien om welke huisartsenpraktijk of patiënt het gaat. De gegevens worden uit VIPLive gehaald.
Meer informatie
Meer informatie over VIPLive is te vinden in dit document. Heeft u nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan uw praktijkondersteuner of huisarts.