Ook in Haarlemmermeer zijn meer mensen met psychische problemen dan de GGZ aankan, wat druk zet op de hele zorgketen. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) erkent dit probleem en biedt landelijke kaders voor een transformatie langs twee lijnen:
- Mentale Gezondheidsnetwerken: Een samenwerking tussen medisch en sociaal domein met als doel de toegankelijkheid te verbeteren en wachttijden de verminderen. Dit wordt bereikt door een andere ordening en een betere samenwerking binnen de GGZ en met andere zorgverleners, evenals door te zorgen voor voldoende capaciteit.
- Laagdrempelige steunpunten: Steunpunten waar iedere inwoner eenvoudig terecht kan voor de juiste ondersteuning, vooral bedoeld voor mensen met ernstige psychische kwetsbaarheid
Johanneke Mostert (directeur SGH, op foto) en Sarah Terol (huisarts en HvH-bestuurslid) nemen deel aan de Thematafel Mentale gezondheid. Johanneke vertegenwoordigt daarbij onze regio namens SGH en Zorggroep Haarlemmermeer. Johanneke: “Het gaat hier om landelijk beleid, waarbij wij – mits breed gedragen in de regio – gebruik kunnen maken van de trasformatiemiddelen (vergoeding). Binnen de gestelde kaders kunnen wij dit voor onze regio op maat invullen. Voor beide transformatielijnen is in Haarlemmermeer een werkgroep gestart. In de werkgroep Mentale Gezondheidsnetwerken vertegenwoordigen huisarts Martin van der Plas en POH GGZ Aletta Nederlof de eerstelijnszorg. In de werkgroep Laagdrempelige steunpunten zitten mensen vanuit het sociaal domein, GGZ en ervaringsdeskundigen.
Instrumenten in het Mentale Gezondheidsnetwerk
Binnen het Mentale gezondheidsnetwerk zullen een aantal instrumenten uitgewerkt worden. Dit zijn:
- Het ‘verkennend gesprek’
Bij het ‘verkennende gesprek’ ligt de focus op brede vraagverheldering, om te kijken wat de oorzaken van de psychische problematiek zijn en hun onderlinge samenhang, om tot passende hulp te komen (alleen sociaal domein, of samenhangende combinatie van beide domeinen). - Transfermechanisme
Het transfermechanisme leidt tot meer inzicht in de beschikbaarheid van passend aanbod (GGZ en maatwerkvoorzieningen sociaal domein) voor (bestaande) cliënten. - Domeinoverstijgend casusoverleg
Dit casusoverleg heeft, naast de hierboven genoemde functies, ook als doel om snel een passend alternatief te vinden voor cliënten als een bestaande aanbieder niet (meer) in hun hulpvraag kan voorzien. Dit kan zowel vanuit het sociaal domein als het medisch domein worden geregeld. - Consultatiefunctie tussen HA/POH, GGZ en SD
De consultatiefunctie tussen huisarts/praktijkondersteuner, GGZ en sociaal domein heeft verschillende functies (en dus ook gevolgen). Huisarts/praktijkondersteuner en GGZ-professionals kunnen deze functie gebruiken om informatie en advies in te winnen voor cliënten die mogelijk doorverwezen moeten worden naar GGZ of sociaal domein. Daarnaast kunnen zij afspraken maken over de rolverdeling bij cliënten die al zijn doorverwezen maar nog op de wachtlijst staan, en kunnen ze aanvullende informatie en advies verkrijgen.
Er zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande infrastructuur. Wat doen wel al en wat kan nog beter of handiger? Met als doel de zorgvraag optimaal te matchen met de juiste zorg en ondersteuning, zodat de beschikbare capaciteit efficiënt wordt benut. Dit kan inhouden dat problemen worden afgebogen naar het sociaal domein, gedemedicaliseerd of dat preventieve maatregelen worden getroffen.
Snelle toets
In Haarlemmermeer werken GGZ inGeest, huisartsen, de gemeente, welzijns- en zorgaanbieders, en ervaringsdeskundigen aan deze transformatie. Bestuurlijk worden de kaders vastgesteld om deze oplossingsrichtingen in de praktijk te brengen. Een snelle toets is ingediend bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid als eerste stap om transformatie-middelen aan te vragen. Deze middelen zijn bedoeld om de nieuwe werkwijze op kleine schaal te testen en verder te ontwikkelen voor regionale opschaling.
Planning
De afgelopen maanden zijn de plannen voor het Mentaal Gezondheidsnetwerk uitgewerkt met de betrokken partijen en is de snelle toets ingediend. In de tweede helft van dit jaar worden in de werkgroepen de instrumenten verder uitgewerkt en voorbereid en om uiteindelijk als pilot live te gaan in Haarlemmermeer. Na de evaluatie zal worden besloten of de Mentale Gezondheidsnetwerken worden opgeschaald in de regio en/of bestaande overlappende functies worden afgebouwd.”
Meer weten over de IZA-thematafels?
Bekijk dan het regioplan Haarlemmermeer. Informatie over Mentale gezondheid staat op dia 37-41.
Klik op de afbeelding hieronder om te vergroten.