Valpreventie: vitaal oud worden met de Losse Heupenclub

feb 15, 2024

Valpreventie is een cruciaal onderdeel van activiteiten om vitaal ouder te worden. In Haarlemmermeer wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van de valpreventieketen. Zorggroep Haarlemmermeer en Team Sportservice Haarlemmermeer slaan de handen ineen om dit ketenpad vorm te geven. In dit interview vertellen projectleiders Angelien Borgdorff (de Zorggroep) en Daphne Tervelde en Esmee van Leth (Team Sportservice) met veel enthousiasme over de ontwikkelingen.

Angelien: “De keten is nog in ontwikkeling, maar de contouren staan al. We lopen zeg maar al op de brug, terwijl we die nog aan het bouwen zijn. De komende tijd werken we de opsporingsfase en valrisicobeoordeling nog verder uit.“

Fase 0: Bewustwording van de noodzaak om voldoende te bewegen

Daphne: “Vanaf het 30e levensjaar neemt spierkracht geleidelijk af, en na het 60e levensjaar versnelt dit proces. Bewegen is cruciaal om dit tegen te gaan, maar veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Zorgprofessionals denken er niet altijd aan bij een consult. Daarom stellen we de vraag: ‘Zou deze patiënt aan de beweegrichtlijnen voldoen?’ Zo niet, verwijs ze dan naar de buurtsportcoach voor passend advies. Voorkomen is altijd beter dan genezen.”

 

“Zou deze persoon aan de beweegrichtlijnen voldoen?”

 

Fase 1: Opsporing en indelen in mate van valrisico

Esmee: “Iedereen kent wel het beeld van patiënten die met kleine stapjes lopen, moeilijk opstaan uit de stoel. Naast deze groep met een verhoogd valrisico, willen we ook de groep bereiken die momenteel geen of matig valrisico heeft. Het ketenpad maakt gebruik van de indeling van Veiligheid.nl, waarbij we onderscheid maken tussen laag, matig en hoog valrisico.”

Fase 2: beweeginterventie voor laag, matig en hoog valrisico

Daphne: “De Losse Heupenclub van Team Sportservice is er voor mensen met een laag, matig en hoog valrisico. Naast het activeren van mensen, wil de club ook mensen met beweegproblemen opsporen en naar een passend beweegaanbod leiden.”
Angelien: “Voor mensen met matig valrisico is er het landelijke beweegprogramma ‘In Balans’. Een groepstraining en informatiebijeenkomst van in totaal 12 weken onder begeleiding van een sportinstructeur of fysiotherapeut die geschoold is om het programma te geven. Ook in de Haarlemmermeer wordt dit programma aangeboden. Het oefenprogramma Otago individueel is er voor mensen met een hoog valrisico. Voorafgaand aan het programma wordt een valrisicobeoordeling afgenomen. Hierbij worden alle 13 risicofactoren bij vallen gecheckt. Afhankelijk van de problematiek biedt het Otago-oefenprogramma begeleiding op maat van een fysiotherapeut in een 1:1 setting.”

 

“Team Sportservice ontzorgt op het gebied van bewegen.”

 

Toeleiding naar regulier beweegaanbod

Daphne: “Na de beweeginterventies is het de bedoeling dat mensen doorstromen naar het reguliere beweegaanbod. Team Sportservice fungeert hierin als de ontzorgende partij en werkt nauw samen met gemeente, MeerWaarde, C. en Maatvast. Wij hebben het overzicht over het beweegaanbod. Dit is te vinden op de nieuwe website Ha-meer.nl, waar gezocht kan worden op activiteit of doelgroep.”
Esmee: “We staan altijd klaar om te helpen. Buurtsportcoaches zijn beschikbaar voor informatie, en we kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij een overleg of een pitch houden bij een bijeenkomst van een wijksamenwerkingsverband. “

Het zorgpad Valpreventie in Haarlemmermeer belooft een integrale aanpak te worden, waarbij bewustwording, opsporing, interventie en doorstroming naar regulier beweegaanbod centraal staan.
Dit gezamenlijke initiatief van Zorggroep Haarlemmermeer en Team Sportservice Haarlemmermeer helpt mensen vitaal ouder te worden.

 

Aanbod Losse Heupenclub voor valpreventie Haarlemmermeer

Laag valrisico – Losse Heupenclub/regulier beweegaanbod – eigen bijdrage
Matig valrisico – In balans / Otago groep – kosteloos
Hoog valrisico – Otago individueel – afhankelijk van de eigen ziektekostenverzekering*

 

De nationale beweegnorm
Minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen, plus minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten.

 

*) Deelname aan Otago wordt op het moment van dit interview alleen vergoed door ONVZ, VGZ en Z&Z. Bij andere ziektekostenverzekeraars valt dit onder de aanvullende verzekering.

 

 Valpreventie cursussen in Haarlemmermeer

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.