Wat is astma?
Astma is een ziekte waarbij de longen altijd een beetje ontstoken zijn. Door die ontsteking kunt u last krijgen van klachten, maar die klachten zijn er niet elke dag.
Toch is het een ziekte die niet over gaat. Dit is anders dan een longontsteking, die vaak door een bacterie komt en snel geneest met medicijnen. Bij astma kunnen klachten soms weken of maanden duren, bijvoorbeeld na griep.
Soms heeft u lange tijd geen klachten. Dan lijkt het alsof de astma weg is, maar dat is niet zo.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf veel doen om astmaklachten te verminderen of te voorkomen.
Stop met roken of vraag anderen niet te roken
Het is nooit te laat om te stoppen. Zonder rook kunnen uw longen beter herstellen. De vernauwing van de luchtwegen wordt minder, en uw medicijnen werken dan ook beter.
Beweeg genoeg
Het is belangrijk om fit te blijven. Lichaamsbeweging helpt daarbij. Misschien heeft u door de benauwdheid geen zin om te bewegen, maar begin met kleine stappen. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift.
Leer goed ademhalen
Ontspanning is belangrijk voor een goede ademhaling. Een fysiotherapeut kan u helpen om uw ademhaling onder controle te krijgen.
Eet gezond
Mensen met ernstige astma gebruiken veel energie. Een diëtist kan u helpen om gezond te eten en genoeg energie binnen te krijgen.
Haal de griepprik
De jaarlijkse griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt. Dit helpt ook om longproblemen te voorkomen.
Behandeling
Wat kunt u verwachten binnen het zorgprogramma?
Allergietest
Een bloedprik om te testen op antistoffen tegen pollen van bomen en gras, huisstofmijt, katten en honden.
Longfunctieonderzoek
Een longfunctieonderzoek meet hoe goed uw longen werken. U ademt diep in en uit via een apparaat. Dit apparaat meet hoeveel lucht u kunt in- en uitademen en hoe snel dat gaat.
Dit onderzoek wordt gedaan in de eerste drie jaar na de diagnose, als uw astma nog niet stabiel is of als u nog rookt.
Longfoto
Een longfoto is een röntgenfoto van uw longen. Voor mensen met astma helpt het om te zien of uwe longen gezond zijn en of uw astma goed onder controle is. Dit gebeurt alleen als er een goede reden voor is, bijvoorbeeld als u lang hoest.
Persoonlijk behandelplan
Samen met u maken we een persoonlijk behandelplan. In dit plan staat welke zorg u nodig heeft, wat u zelf wilt doen en welke begeleiding u nodig heeft.
Behandelteam
-
Huisarts: Onderzoekt wat er aan de hand is en schrijft medicijnen voor als dat nodig is. De huisarts is ook uw contactpunt als uw klachten plotseling erger worden of als u andere klachten heeft.
Praktijkondersteuner: Is het centrale contactpunt voor dingen zoals medicatie en onderzoeken. De praktijkondersteuner coördineert het zorgprogramma, helpt bij het vaststellen van wat er aan de hand is, geeft informatie en maakt controleafspraken. Ook helpt de praktijkondersteuner u bij het stellen van gezondheidsdoelen in uw zorgplan.
Doktersassistent: Ondersteunt de huisarts en praktijkondersteuner met administratieve taken.
Apotheek: Levert en bewaakt uw medicijnen.
Diëtist: Helpt u met een speciaal dieet dat bij u past.
Fysiotherapeut: Helpt u om uw conditie of spierkracht te verbeteren, individueel of in een beweegprogramma.
Praktijkondersteuner GGZ: Helpt u bij psychische problemen die te maken hebben met astma, ook als dit invloed heeft op werk of gezin.
Longarts: Helpt de huisarts bij het beoordelen van longfunctietesten en het geven van behandeladviezen. Draagt ook bij aan het verbeteren van de kennis van huisartsen en praktijkondersteuners.
Uitwisseling van gegevens: Voor goede zorg is het belangrijk dat deze zorgverleners actuele informatie over uw ziekte en behandeling hebben. Deze informatie wordt, met uw toestemming, veilig gedeeld. Meer informatie vindt u in de privacyverklaring.
Kosten behandeling
Deelname aan het zorgprogramma astma valt onder de basiszorg. Nadat is vastgesteld dat u astma heeft, worden alle consulten van de huisarts en de praktijkondersteuner vergoed. Ook de longfunctietest wordt vergoed, zolang deze in de huisartsenpraktijk wordt gedaan.
Er zijn echter kosten verbonden aan sommige onderdelen van het zorgprogramma:
- Medicatie: Dit valt onder uw eigen risico.
- Beweegprogramma’s of groepscursussen: Dit hangt af van uw aanvullende verzekering.
- Fysiotherapie: Dit hangt ook af van uw aanvullende verzekering.
- Diëtist(e): Tot 120 minuten per jaar worden vergoed binnen het zorgprogramma, zonder aftrek van eigen risico. Voorwaarde is een verwijzing door de praktijkondersteuner of huisarts.
Links naar betrouwbare informatie
- Thuisarts.nl – informatie over astma bij volwassenen
- Beweegtips van het longfonds
- Corona en astma (informatie Longfonds)