Patiënten meer betrokken, praktijken meer tijd

jul 21, 2022

Een mooi ervaringsverhaal uit de Haarlemmermeer

Danyah Wolsak is praktijkmanager en doktersassistent bij Praktijk Spijkerman in Hoofddorp. De praktijk had al ruim twee jaar ervaring met patiëntenportaal MGn, voordat het OPEN-programma startte. Op verzoek van OPEN heeft Danyah haar ervaring ingezet om andere praktijken in de regio op weg te helpen bij de implementatie.

Hogere therapietrouw

Danyah: “Ik vind het leuk om dingen handiger te maken. Het patiëntenportaal levert ons als praktijk veel tijdswinst op en patiënten hebben meer inzicht in de eigen gezondheid. Na een consult kunnen ze gelijk teruglezen wat het advies van de huisarts was. Het scheelt echt dat dit zwart op wit staat. Ook het advies vanuit de terugrapportage van een specialist of paramedicus is nu makkelijk op te zoeken. Wij zien dat patiënten door het patiëntenportaal meer betrokken zijn bij de behandeling. Goed dat dit door de overheid gestimuleerd wordt. Ja, het patiëntenportaal MGn kan op mijn enthousiasme rekenen!

Het patiëntenportaal promoten is niet nodig

Het gebruik gaat vanzelf omhoog, als je het portaal integreert in je praktijkvoering. De huisarts zegt nu aan het einde van het consult bijvoorbeeld: ‘Mijn advies kun je thuis nog een keer rustig nalezen via het patiëntenportaal.’ Of: ‘Laat volgende week via eConsult even weten hoe het gaat.’ Vroeger had hij gevraagd om de doktersassistent te bellen voor een nieuwe afspraak. Verder wijzen we via onze website en het telefoonbandje naar het patiëntenportaal. Het is ook niet meer mogelijk om een vraag via gewone e-mail te stellen. Mensen worden automatisch verwezen naar het portaal. Een eConsult is veilig en de informatie komt automatisch in het dossier van de patiënt.
In juni hebben 629 van onze patiënten online inzage gebruikt en hebben 353 patiënten gebruik gemaakt van de andere modules binnen MGn. De verschillende modules versterken het gebruik van het portaal. Natuurlijk moesten we wennen aan de nieuwe werkwijze. Terugkijkend denk ik dat het 4 maanden duurde, voordat ik aan het werken met het portaal gewend was. En zo werkt het ook bij patiënten.

Patiënten gebruik het portaal gewoon

We horen geen enthousiaste reacties van patiënten, ze gebruiken het gewoon. De jeugdigen verwachten niet anders, zij regelen altijd alles digitaal. De net gepensioneerden hebben de tijd en vinden het wel een sport om uit te vinden hoe het werkt. Het komt bijna nooit voor dat een patiënt hulp nodig heeft. Over het algemeen loopt het vanzelf.

Alles begint bij je eigen werkproces

Ik ben het afgelopen jaar in 10 verschillende praktijken in de regio geweest en heb gezien hoe verschillend de werkprocessen zijn ingericht. Leerzaam, ook voor mij! Binnen MGn is van alles mogelijk, daarom was altijd mijn eerste vraag: ‘Maar wat past het best bij jullie werkproces? Wat is voor jullie handig?’ Wij, als huisartspraktijken, hebben de neiging om allemaal zelf het wiel uit te vinden. Echt jammer, want samen optrekken levert zoveel ideeën en energie op. Dat zouden we echt vaker moeten doen!

Tel uit je tijdswinst

Een afspraak maken kost de assistent gemiddeld 3 minuten. Dus iedere eAfspraak levert de praktijk drie minuten tijd op, doordat de patiënt een deel van het werk voor ons doet. Een win-win situatie, omdat patiënten nu 24/7 voor een afspraak of vraag terecht kunnen. Drie minuten is misschien niet veel, maar de optelsom van al die minuutjes wel. Als ik in onze agenda voor vandaag kijk, zie ik dat er zeven eAfspraken en zeven eConsulten staan. Opgeteld goed voor iets minder dan drie kwartier tijdswinst. Of te wel een tijdswinst van ruim anderhalve werkdag per maand. Dat is toch echt de moeite waard?

Vertrouwen in het proces

De werkwijze bij de invoer van online inzage kan op verschillende manieren. Je kunt per dossier akkoord geven (en dus nog even checken of er geen ‘rare’ dingen in staan) of je zet met één vinkje alle dossiers open. Voor die laatste optie hebben wij als praktijk gekozen. De patiënt ziet de E en P regel. We dachten: ‘Wat kan ons gebeuren?’. We hebben uiteindelijk maar een of twee verzoekjes gehad om iets te verbeteren. Dat was het.
Iedereen wil controle op de eigen agenda. Logisch. Het patiëntenportaal MGn kan daarbij helpen. Je kunt bijv. binnen eAfspraak blokken maken waar wel of niet afspraken in gemaakt kunnen worden of het maximale aantal eAfspraken per periode instellen. Ook hier hebben wij als praktijk alles open staan. Ontstaan door een foutje; we hadden per ongeluk onze regels uitgezet. We merkten het verschil niet eens! Wij zien dat de patiënten zelf steeds beter weten wanneer het patiëntenportaal handig is of wanneer je beter kunt bellen. Alleen tijdens corona stond eAfspraak uit. Toen was triage voor elke afspraak belangrijk.”

 

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.