De zorg voor mensen met kanker optimaliseren

sep 19, 2024

“Het gaat juist om léven!”

Het Adamas Centrum in Nieuw-Vennep biedt een ondersteunende plek voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met kanker. Ook zorgprofessionals zijn van harte welkom. Het Centrum is vrij toegankelijk en kent geen wachtlijsten. De voordeur van de warme, huiselijke villa zwaait, heel toepasselijk, dan ook direct voor je open als je bij de voordeur aankomt.

Marcia de Groot is een van de drijvende krachten achter het Centrum, vertelt met veel passie hoe zij, samen met drie andere coördinatoren vaste medewerkers en maar liefst 100 vrijwilligers, dagelijks het verschil maakt voor mensen in Haarlemmermeer die met kanker te maken krijgen.

Marcia: “In ons centrum komen niet alleen gasten en hun naasten die op dit moment worden behandeld voor kanker, maar ook mensen die genezen zijn, mensen die niet meer beter worden, en naasten van mensen die overleden zijn aan kanker. Ons centrum richt zich volledig op het ondersteunen van mensen in hun dagelijks leven met en na kanker. We zijn voor de psychosociale en emotionele ondersteuning.”

Behoeftes in kaart brengen met hulp van Positieve Gezondheid

Na aanmelding kunnen gasten altijd binnen twee dagen terecht voor een gesprek. Samen onderzoeken we waar iemand op dit moment behoefte aan heeft. Veel gasten weten dat niet goed en hebben daar ondersteuning bij nodig. Het is belangrijk dat gasten dit zelfinzicht ontwikkelen, zodat zij zoveel mogelijk zelf de regie kunnen houden en passende begeleiding kunnen zoeken. Wij gebruiken hiervoor de methode Positieve Gezondheid. In anderhalf uur tijd doorlopen we samen alle domeinen, behalve het medische domein. De focus ligt altijd op de vraag: ‘Wat kan nog wél?’

De uitkomst van het intakegesprek leggen we niet vast. Alles wat hier besproken wordt, blijft hier. Wij doen niet aan dossiervorming, maar we adviseren onze gasten wel om hun behoeften kenbaar te maken bij hun huisarts of praktijkondersteuner.

Kennis en ervaring met de moeilijkste vragen

Hoe vertel je het aan de kinderen? Hoe vind je elkaar weer als de ene partner steeds erg boos is en de ander juist heel bang? Hoe leg je aan een basisschoolkind uit dat mama kiest voor euthanasie? Wij hebben veel ervaring met dit soort zaken en bieden maatwerkondersteuning.

Ik zie soms dat zorgprofessionals zelf allerlei dingen voor hun patiënten uitzoeken. Ik vind die betrokkenheid hartverwarmend en tegelijkertijd ook zonde van de tijd. Het is namelijk het wiel opnieuw uitvinden, terwijl bij ons dat wiel allang en breed klaar staat.

Ons huis heeft ook een uitgebreide bibliotheek over de psychosociale kant van kanker. Zorgverleners zijn van harte welkom om rond te kijken, een boek te lenen of folders mee te nemen over ons activiteitenaanbod gekoppeld aan de thema’s van Positieve Gezondheid.

Goede samenwerking met de zorg

Naast de steun voor onze gasten, speelt samenwerking met zorgprofessionals een belangrijke rol in ons werk. Wij werken ook nauw samen met Hospice Bardo, het Spaarne Gasthuis en het AVL in Hoofddorp. We zoeken steeds meer de samenwerking op met de eerstelijnszorg, omdat wij een waardevolle aanvulling kunnen bieden en huisartsenpraktijken kunnen ontzorgen. Ons voorstel is: verwijs een patiënt met kanker direct naar ons om met Positieve Gezondheid te onderzoeken welke behoeften er zijn en welke ondersteuning er nodig is. Wij hebben alle tijd en geen wachtlijsten. Een bijkomend voordeel is dat wij met Positieve Gezondheid dezelfde taal spreken.

Gelukkig zien we dat steeds meer zorgprofessionals ons weten te vinden en hun patiënten met kanker naar ons doorverwijzen of gebruikmaken van onze kennis en uitgebreide bibliotheek.
Binnenkort geef ik een presentatie bij de wijksamenwerkingsverbanden in Nieuw-Vennep en Toolenburg. Het is fijn om elkaar op die manier persoonlijk te treffen!

Over Adamas Centrum

Er zijn in Nederland 80 centra voor leven met en na kanker. Het centrum in Nieuw-Vennep wordt gezien als best practice centrum.
Naast de villa in Nieuw-Vennep heeft het centrum ook een ruimte op de oncologieafdeling in het Spaarne Gasthuis. Hier kunnen patiënten op elk moment binnen lopen, bijvoorbeeld om even bij te komen na het gesprek met de oncoloog. Ook wordt er nauw samengewerkt met het Antoni van Leeuwenhoek.

Patiënten die emotionele, sociale en/of informatieve ondersteuning ontvangen van vrijwilligers, rapporteerden minder angst- en depressieve gevoelens te hebben en een betere kwaliteit van leven dan patiënten die dat niet ontvingen. 70% ervaart grote tot zeer grote verbetering op alle dimensies van Positieve Gezondheid. Deze vorm van ondersteuning zorgt in Nederland jaarlijks voor 150.000-200.000 minder zorgconsulten. In totaal betekent dit in Nederland een besparing van €8-11 miljoen per jaar.

 

Feiten over kanker

  • Kanker is een van de meest voorkomende ziekten in Nederland. In 2023 werden er ongeveer 120.000 nieuwe gevallen van kanker gediagnosticeerd.
  • De meest voorkomende vormen van kanker in Nederland zijn huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.
  • In Nederland ligt de 5-jaarsoverleving voor alle kankertypen samen nu rond de 65%.
  • Recente statistieken tonen aan dat 1 op de 2 mensen in Nederland tijdens hun leven te maken krijgt met kanker. Dit is mede het gevolg van de toenemende levensverwachting.
  • Deze statistiek benadrukt de enorme impact van kanker op de samenleving en het belang van zowel medische zorg als psychosociale ondersteuning.

Over Positieve gezondheid

Zorggroep Haarlemmermeer heeft afspraken gemaakt met de LHV over een training Positieve Gezondheid in de huisartsenpraktijk. Deze MTVP-interventie helpt het team een breder gesprek te voeren met patiënten, zodat klachten beter worden begrepen en aangepakt. De eerste training start in november en kent drie dagdelen die worden gegeven op 12 en 26 november en 14 januari 2025. Er is een middag-  en avondgroep. Meer informatie

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.