Huisarts Martin van der Plas heeft een bovengemiddelde belangstelling voor psychische klachten in de huisartsenpraktijk. Sinds 2019 is hij dan ook lid van de regionale Kwaliteitscommissie GGZ. Hij pleit voor meer aandacht voor de logistiek van de zorg in de regio en voor een betere zichtbaarheid van maatschappelijk werk.
Martin: “In de deelname aan de kwaliteitscommissie GGZ zie ik een kans om naast de kwaliteit ook over de logistiek van de zorg na te denken. De huisarts weet echt wel hoe het proces / zorgpad er uitziet. De wil is er om dit uit te voeren, maar er moet wel mankracht voor zijn.
GGZ-eilanden verbinden
Ik zie veel GGZ-eilanden in onze regio die, voor mij als huisarts, lastig zijn te bereiken. Het zijn vaak particuliere organisaties die sterk gericht zijn op de eigen patiëntenzorg. Het in de regio met elkaar meedenken, wie, wat, wanneer doet, valt mogelijk nog buiten het gezichtsveld. Dat vind ik jammer.
Maatschappelijk werk weer meer zichtbaar
In de derde lijn is het steeds voller en drukker, waardoor de druk op de tweede lijn toeneemt. En dat geeft weer extra druk in de eerste lijn. Het is letterlijk downsizing. Door de steeds langer wordende wachtlijsten in de GGZ is er ook veel druk op de POH GGZ. Ik denk dat wij als praktijk, aan de hand van de huidige vraag, de formatie POH GGZ zouden kunnen verdubbelen. Ik denk dat de 0de lijn een deel van de druk zou kunnen opvangen. Maatschappelijk werk en de samenwerking met MeerWaarde staat op dit moment te ver van de huisartsenpraktijk af. Mijn ideaal is dat maatschappelijk werk weer fysiek zichtbaar wordt in de huisartsenpraktijk. Zoals in de jaren negentig.”