De best mogelijke zorg voor Zwanenburg

okt 9, 2023

Interview met fysiotherapeut Wesley Douma (rechts op de foto)

Wesley Douma van Evolution fysiotherapie is lid van het kernteam van Wijksamenwerkingsverband Zwanenburg-Halfweg. Hij wil zo goed mogelijke zorg leveren aan de hand van de zorgbehoefte in het dorp. Samen met andere disciplines werken aan realistische verbeteringen. In dit interview vertelt hij over zijn ambities en wat hem drijft.

De fysiotherapiepraktijk van Wesley Douma, Evolution fysiotherapie, zit in Zwanenburg in een groot fitnesscentrum. Het gebouw heeft drie verdiepingen en telt vier grote fitnessruimtes. Het is een komen en gaan van sporters. Zijn patiënten maken gebruik van de ruime fitnesszaal naast zijn behandelkamer.

Samenwerking in Zwanenburg

Wesley: “Het overgrote deel van onze patiënten komt via de directe toegankelijkheid fysiotherapie. Voorheen was dit 99%, maar door de wijksamenwerking kwam het afgelopen jaar 4% via een verwijzing van de huisarts. De band met MC Zwanenburg is goed. De huisartsen van de andere twee praktijken zijn net met pensioen gegaan. De band met de huisartsen die de praktijk hebben overgenomen moet nog worden opgebouwd.
Vorig jaar hebben we samenwerkingsafspraken gemaakt over de COPD-zorg in ons wijksamenwerkingsverband (WSV). Wij hebben hiervoor speciaal een aanvullende opleiding gedaan. Helaas is het nog niet zo dat wij hierdoor meer COPD-patiënten behandelen. Het zijn er welgeteld drie, dezelfde die hier al jaren komen.

Aansluiten op de vraag

De best mogelijke zorg verlenen en aansluiten op de zorgbehoefte hier in Zwanenburg, dat is waar ik voor ga. Ik zoek daarbij graag de samenwerking met andere disciplines op. Samenwerking met anderen levert waardevolle feedback op. Daarom zit ik ook in het kernteam van het WSV. Om te kunnen samenwerken moet je elkaar natuurlijk eerst leren kennen en een band opbouwen. Ik vind het belangrijk dat we aan realistische doelen werken. Als je kijkt naar onze populatie dan zie je dat de ouderen in Zwanenburg bovengemiddeld sportief zijn. Daarentegen is obesitas en daardoor diabetes type 2, hier een groot probleem. Ik denk dat we met deze zorgbehoefte het dorp het beste kunnen helpen.

Het waarom achter de klacht

Een diabetesgroep lijkt mij daarom een goed idee. Ik stel mij voor dat zij 2x per week hier in de oefenzaal komen sporten. Het kost gemiddeld 100 dagen om een nieuwe gewoonte op te bouwen. In die tijd kunnen we dan ook contacten leggen met het sportaanbod hier in de het dorp. Er is hier heel veel. En ik ken ze ook allemaal, dus ik kan zorgen voor een persoonlijke introductie. Voorwaarde voor succes is de intrinsieke motivatie van de deelnemers. Mijn ervaring is dat dit eigenlijk nooit ‘gezonder worden’ is, maar wel bijvoorbeeld ‘weer een balletje kunnen trappen met mijn kleinkind’. Om hier achter te komen moet je over andere dingen praten dan alleen de fysieke klachten. Ik noem dit ‘het waarom van de klacht’. Het wordt ook wel positieve gezondheid genoemd. Ook bij mijn individuele behandelingen is dit mijn uitgangspunt. De ene nekpijn is de andere niet. De oplossing ligt in de oorzaak. En soms ligt die oplossing niet bij de fysiotherapie, maar bij een andere discipline of bijvoorbeeld bij het sociaal domein.”

 

Een sluitende keten van diagnostiek, behandeling en begeleiding, maar ook van preventie, vroege opsporing en zelfmanagement.