Voor de eerste keer doet Nieuw-Vennep mee met de jaarlijkse Diabetes Challenge. Initiatiefnemers Anneke Berger en Monique von Liebenstein van Medisch Centrum Lucas Bols zijn heel enthousiast over de resultaten. Beiden lopen wekelijks anderhalf uur met een groep van rond de 10 mensen. Ze hadden er geen betere zomer voor uit kunnen kiezen.
Het ideale opstapje
Anneke en Monique wilden al langer een laagdrempelige wandelgroep starten. Ze zagen na de coronatijd dat een deel van hun patiënten een paar kilo zwaarder was, en dat een aantal het lastig vond beweging en sociale contacten weer op te pakken. Ze hoorden op hun spreekuur vaak: “Ik wil wel wandelen, maar niet alleen!”
De Nationale Diabetes Challenge leek de ideale oplossing. Het is laagdrempelig, er zit een compleet communicatiepakket bij en het heeft een structuur en opbouw met een vast begin en eind. Precies wat ze nodig hadden, om op proef eens te kijken hoe het is om met een groep te wandelen. Ze wilden dat zoveel mogelijk mensen konden meedoen. Er is daarom een middag- en avondgroep.
Wandelwinst
De deelnemers komen vanuit diverse huisartsenpraktijken in Nieuw-Vennep. Bij beide groepen zijn goede verbeteringen te zien. De afstand die ze afleggen, neemt per week toe.
Anneke: “Door het wandelen verbetert de bloedsuiker, de bloeddruk, en gewrichten blijven soepel. Meerdere deelnemers kunnen al medicatie afbouwen, daar word ik altijd heel blij van! Het wandelen geeft de deelnemers zelfvertrouwen, ze zijn soms verbaasd over de afstand die ze gelopen hebben. Waar ze vooraf niet in hun eentje wilden wandelen, hoor ik nu dat mensen zelf een blokje om doen, omdat ze gemerkt hebben hoe veel beter ze zich voelen als ze meer bewegen.”
Monique: ”Wat wij zelf als mooie bijvangst zien, is dat wandelen verbindt. Mensen leggen makkelijker contact met elkaar, doordat de gespreksonderwerpen zich tijdens een wandeling vanzelf aandienen. Een stilte in het gesprek geeft niet. Dat is echt heel anders dan als je tegenover elkaar aan een tafel zit.”
Angsten overwinnen
Anneke: “Wij willen zoveel mogelijk mensen de kans bieden om mee te doen, niet alleen mensen met diabetes. Er lopen ook mensen mee met COPD, mensen met een hoge bloeddruk en mensen die gewicht kwijt willen. We vinden bewegen voor iedereen belangrijk en daarom ligt hier de focus op. We doen dan ook niet mee met het landelijk slotfestival van de Diabetes Challenge. We hebben, met hulp van Sportservice Haarlemmermeer, onze eigen feestelijke afsluiting op woensdag 21 september.”
Monique: “Een deelnemer durfde uit angst voor hypo’s nauwelijks nog buiten te bewegen. Nu we elke week samen lopen, praten we hierover. Ik kan gerichte vragen stellen en haar zo geruststellen. Ik zie dat ze het vertrouwen in haar lichaam letterlijk stapje voor stapje weer terugkrijgt. De gesprekken in de groep helpen ook mee. Tijdens het lopen worden ervaringen en goede adviezen met elkaar gedeeld.”
Op naar de 10 km
Monique: “De avondgroep startte in mei met een rondje van 2 km en loopt volgens het opbouwschema van De Nationale Diabetes Challenge. Dit betekent drie keer per week
wandelen. Eén keer in de groep en twee keer zelfstandig. Ze zitten goed op schema en daar mogen ze echt trots op zijn! Op 21 september loopt de groep, als onderdeel van de feestelijke afsluiting, voor het eerst de volledige 10 km.
Wandeloefeningen
Anneke: ”De middaggroep heeft twee niveaus. Ze werken toe naar de 3km en de 5km als eindafstand. De groep begint met een gezamenlijke warming-up. Vervolgens loopt de ene helft een grotere lus dan de andere. We plannen het meestal zo, dat ze elkaar halverwege tegenkomen om weer een paar oefeningen samen te doen. Ik wissel per keer van subgroep, zodat ik met iedereen contact houdt. Door deze opzet zijn er twee begeleiders nodig. Ik heb hiervoor hulp gevonden bij een lokale vrijwilligersorganisatie. De fysiotherapeuten lopen ook regelmatig mee en zij hebben ons geleerd hoe je oefeningen op maat kunt geven. Soms loopt er ook iemand van een andere discipline of van Sportservice Haarlemmermeer mee.”
De beweging voorzetten
Monique “Het zou geweldig zijn als de deelnemers na 21 september doorgaan met wandelen. We zijn lokale initiatieven in kaart aan het brengen, zodat we mensen een vervolg
kunnen bieden. Er is op maandagochtend bijvoorbeeld al een rollator-wandelgroep in Nieuw-Vennep.
Maar het allermooiste lijkt het ons, als de mensen hun wandelgroep zelf voortzetten. Voor het onderling contact zijn er al app-groepjes
aangemaakt en toen ik op vakantie was, trainde de groep zelfstandig door.”