Dinsdag 2 november 2021 was het zover, de aftrap van de eerste groepscursus ‘minder piekeren’. Twee mannen en vier vrouwen. De jongste begin 20. De oudste eind 70. Begeleiders en praktijkondersteuners GGZ Ank van Galen en Saskia Klooster delen de eerste ervaringen.
Van elkaar leren
Ank: “Piekeren is iets dat je niet makkelijk met anderen in je omgeving bespreekt. Ik kan wel tegen iemand zeggen: ‘Daar bent u niet de enige in.’ En dat is al fijn om te horen, maar om het daadwerkelijk te horen uit de mond van iemand die met hetzelfde zit, is veel krachtiger. Die bevestiging motiveert enorm. Ook om het huiswerk te doen. Het zijn 4 sessies, dus goed te overzien. Het huiswerk vraagt ongeveer een half uurtje per dag. Persoonlijke problematiek komt niet aan de orde. Dit is met de groep zo afgesproken.
Interactie en enthousiasme
Ank: “Ik vind het heel leuk om de interactie in de groep te zien. De deelnemers hadden het echt gezellig met elkaar. Hoe ze elkaar tips gaven, waar ik ook nog nooit aan gedacht had. Hoe ze elkaar enthousiasmeerden. En dat enthousiasmeerde mij ook! De groep vind ik een leuke aanvulling op mijn solo werk.”
Saskia: Ank en ik hadden de taken heel prettig verdeeld. Ank was voor de serieuze rustige onderdelen en ik begeleidde de interactieve delen. Deze afwisseling is echt de kracht van de cursus. Het wordt nooit saai en die twee uur zijn zo om.”
Nog een beetje wennen
Ank: “De deelnemers waren heel verschillend. Kunnen luisteren naar anderen, zie ik als een absolute voorwaarde om mee te doen. Als je alleen maar over jezelf kunt praten werkt het niet. Niet voor jezelf en ook niet voor de andere deelnemers. Ik merk dat mensen al gauw schrikken van het idee groepscursus. Ze zeggen dan: ‘Dat is niks voor mij.’ Ik vraag me af of ze er niet gewoon nog een beetje aan moeten wennen. En dat geldt ook wel voor mijzelf. Dit aanbod moet nog meer in mijn systeem komen.”
Vaste structuur sessies
Ank: “Na het welkom, met koffie, thee en koekjes, bespraken we het huiswerk. Hoe ging het? Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost? Daarna legden we een nieuwe techniek uit, die we vervolgens gingen oefenen. Tijdens het oefenen maakten we gebruik van veel verschillende actieve vormen. Verwisselden we van plaats, verplaatsten zelfs stoelen en tafels. Om letterlijk beweging te krijgen. De sessie eindigde steeds met uitleg over het huiswerk voor de volgende keer.”
Wedstrijdje omdenken
Saskia: “Voor het wedstrijdje ‘omdenken’ hadden we de stoelen tegenover elkaar gezet. Aan de hand van een herkenbare situatie – je staat in de file en moet op tijd voor een overleg op je werk zijn – gingen de deelnemers de strijd met elkaar aan. Wie de meest negatieve en helpende gedachten kon verzinnen. Dit zorgde voor grote hilariteit en mooie eye-openers!”
Geslaagde corona-oplossing
Ank: “Een keer zei een deelnemer af door corona. Ik heb toen voorgesteld om toch mee te doen via beeldbellen. Natuurlijk was er enige twijfel, maar de deelnemer heeft het toch geprobeerd. Het idee was als toehoorder, maar uiteindelijk heeft hij heel actief meegedaan. Zo leuk te zien, dat dit zo goed werkte!
Biedt het aan
Saskia: “We hadden nu zes deelnemers. Het zou nog beter werken met meer deelnemers. Dan is er meer ruimte voor interactie en meer variatie mogelijk in tweetallen en spelvormen. Hiervoor hebben we jullie en de huisartsen nodig! In maart – april 2022 starten we weer met een nieuwe serie groepscursussen. Naast ‘minder piekeren’ is er ook een groepscursus ‘minder stress’ en ‘beter slapen’, een goede aanvulling zijn op de zorg die we bieden. Voor meer informatie is er de Flyer groepscursussen ‘Last van piekeren, stress of slecht slapen?’